František Bílek: Cesta k Předsíni chrámové

František Bílek: Cesta k Předsíni chrámové

Adresa:

Praha 6, Mickiewiczova 1

Termín: 2.7.2024 1.6.2026
Vstupné:

60–150 Kč

2čvc - 1čer celý den

Žánr: výstavysochy grafika umění české umění


Cesta k Předsíni chrámové je jedinečnou výstavou, která od 2. července 2024 do 1. června 2026 láká návštěvníky do Bílkovy vily na pražských Hradčanech. V této expozici mohou milovníci umění objevit nejlepší díla raného období Františka Bílka (1872–1941), významného českého sochaře, grafika a architekta. Bílkova osobitá interpretace křesťanství, plná spirituálních mystických symbolů a alegorií, je v této výstavě zprostředkována prostřednictvím sochařských děl, kreseb, grafik a autorských knih.

Kurátorka Hana Larvová, jedna z předních znalkyň Bílkovy tvorby, sestavila společně s GHMP expozici, která zdůrazňuje vliv pařížského intelektuálního prostředí na umělcovu tvorbu. Během svého stipendijního pobytu ve francouzské metropoli na počátku 90. let 19. století se Bílek setkal s esoterickými teoriemi, okultismem a hermetismem, které výrazně ovlivnily jeho umělecký projev. Výstava návštěvníky provede komplexním světem Bílkovy rané tvorby a přiblíží jeho pohled na smysl lidské existence a její propojení s universem.

Pro návštěvníky je výstava Cesta k Předsíni chrámové nejen uměleckým zážitkem, ale i hlubokým duchovním putováním. Bílek, jako představitel české secese a symbolismu, ve svých dílech mistrně kombinuje pohanskou mytologii, křesťanskou filozofii a přírodní motivy. Galerie hlavního města Prahy v Bílkově vile tak nabízí nezapomenutelný pohled do světa jednoho z nejvýznamnějších českých umělců, jehož tvorba nadále inspiruje a fascinuje svou originalitou a hloubkou.

Foto (František Bílek: Cesta k Předsíni chrámové): © Eda Babák

Galerie a muzea - Praha 6 Akce v MČ Praha 6

Podobné akce

Ubytování v okolí akce František Bílek: Cesta...

Vila LannaPraha (801 metrů)

The Golden Wheel HotelPraha (1 008 metrů)

ValentinskaPraha (1 052 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (793 m)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (849 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (1 597 m)