Michal Kudělka - Obrazy z dějin, perokresby, olejomalby

Michal Kudělka - Obrazy z dějin, perokresby, olejomalby

Adresa:

Praha - Troja, Galerie U lávky

Termín: 26.7.2024 28.7.2024
Vstupné:

volné

26čvc - 28čvc celý den

Žánr: výstavyumění výtvarné umění ilustrace galerie


Akademický malíř Michal Kudělka

Jméno Michal Kudělka není v Galerii U lávky neznámým pojmem. Již v prvních letech provozu galerie jsme veřejnosti představili průřez jeho ilustrátorskou tvorbu. Jelikož kapacita galerie nepostačovala k smysluplnému obsáhnutí jeho rozsáhlé práce v tomto oboru, byla tato výstava již tehdy dvouetapová. I přes to se jednalo jen o letmé nahlédnutí do přebohatého archivu, který nám tento všestranný umělec zanechal.

 Aktuální výstavou se proto pokusíme o detailnější seznámení se s tím, jak Michal Kudělka nalézal souznění v přístupu k historické tématice se spisovatelem Vladislavem Vančurou. Obrazy z dějin národa českého jsou básnicky stylizovanou prózou. Kudělkův cyklus perokreseb na ručním papíru reflektuje tuto poetiku osobitým způsobem a nabízí divákům nový zážitek z vizuální interpretace.

   Ale Michal nebyl pouze ilustrátor, grafický úpravce knih, výtvarný redaktor, případně i vedoucí této redakce v nakladatelství Albatros či charizmatický pedagog, nýbrž byl ve své podstatě bytostným malířem. Do světa jeho barev dostaneme možnost nahlédnout zase jen malou špehýrkou v podobě jen několika obrazů. Mohl by to být ovšem příslib dalšího pokračování seriálu mapujícího práci nevšedního umělce, který byl osudem donucen předčasně opustit svou paletu. 

Jan Kavan

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea v Praze Akce v MČ Praha - Troja

Podobné akce