Výstava Josef Hlinomaz a Slávka Krátká

Výstava Josef Hlinomaz a Slávka Krátká

Adresa:

Praha 1, Masarykovo nábřeží 250

Termín: 14.9.2024 30.9.2024

14zář - 30zář celý den

Žánr: výstavyvýtvarné umění malba kresba


Po téměř roce se malířka Slávka Krátká vrací do Mánesa, tentokrát však v doprovodu herecké a malířské legendy Josefa Hlinomaze. Spojení těchto umělců má za cíl představit minulost i současnost českého naivního umění domácím i zahraničním návštěvníkům a vzdát hold Josefu Hlinomazovi, který byl a je pro Slávku Krátkou jednou z největších inspirací. Výstava bude návštěvníkům přístupná od 14. září do 30. září 2024.

Slávka Krátká se narodila v roce 1961. Vystudovala stavitelství – projektování a v oboru působila řadu let. Vedle své profese se však velmi intenzivně věnovala také kresbě. Poté, co se před více než třiceti lety seznámila se svým nynějším manželem, akademickým malířem Lubomírem Krátkým, začala se s jeho pomocí detailněji zabývat technikou kresby a následně také malby. Vybrala si práci s akrylovými barvami.

Ve svém výtvarném projevu zprvu inklinovala především ke kubismu a abstraktnímu umění. Postupem času se však její díla stále více přibližovala naivnímu stylu, který je Slávce Krátké nejbližší. Její díla jsou nyní zastoupena v soukromých sbírkách v Evropě, Asii, USA, Kanadě či Austrálii. Kromě stálé expozice v Galerii Slávky Krátké své obrazy malířka každoročně vystavuje jak při tuzemských, tak zahraničních výstavách.

Josef Hlinomaz (1914 – 1978) byl český herec, ilustrátor, dabér a malíř. Dodnes je jednou z nejvýraznějších a nejznámějších osobností nejen českého herectví ale také malířství, v rámci něhož inklinoval k naivnímu umění. Studoval malířství na Uměleckoprůmyslové škole v Praze, ale později přešel na pražskou konzervatoř, kde absolvoval studium herectví na dramatickém oddělení. Objevil se například ve filmech Dobrý voják Švejk, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Všichni dobří rodáci, Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo Jáchyme, hoď ho do stroje!

Obrazy Josefa Hlinomaze se vyznačují humorem, nadsázkou a někdy až surrealistickými příběhy. Přestože byly jeho obrazy vysoce ceněny již za jeho života, jejich obliba rok od roku roste, o čemž svědčí i rostoucí zájem galerií a soukromých sběratelů.

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Výstava Josef Hlinomaz...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (236 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (1 049 metrů)

ValentinskaPraha (1 120 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (450 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (600 m)