Hubomel v Hudebním Bazaru

Hubomel v Hudebním Bazaru

Adresa:

Ostrava, Nádražní 3136/138a

Termín: 31.10.2024 v 20:00 hod. (čtvrtek)
Vstupné:

zdarma

31říjen čtvrtek 20:00

Žánr: koncertyrock blues


HUBOMEL - je vokálně instrumentální hudební těleso pojmenované po významném v současné době zapomenutém Mohelnickém rodákovi Ignátu Hubomelovi. Jednalo se o mimořádného mechanika - hodináře a potulného hudebníka 19. století. Hubomel sestrojil prvního automatického bubeníka na principu hodin – kukaček. Dokonalý systém ozubených kol a závažíumožňoval nejen měnit styly a rytmy, ale i délky hraných skladeb a zastavování pomocí šlapky. Celý systém byl kompaktní a tudíž mobilní.
 
Hubomel se proslavil jako hodinář ve Vídni. Byl zastáncem starého Rakouska – Uherska, takže když na sklonku jeho života přišli českoslovenští vojáci 22.11.1918 do Mohelnice, zničil automat a spálil veškerou dokumentaci. Není proto divu, že byl národoveckým hnutím vymazán z historie a téměř zapomenut …
 
Hudebně lze toto těleso celkem jednoznačně zařadit do oblasti BALADICKÉHO FOLK-METAL-BLUES-ROCKU S PRVKY EXPLOSIONALISMU, JEHOŽ ZAKLADATELÉ JSOU BEZPEČNĚ JEDINÍ PRAKTIKUJÍCÍ NADŠENCI TOHOTO HUDEBNÍHO SMĚRU /… ze směru od Kojetína…/
 
První hudební pokusy dua Hubomel (Skřipec+Otáhal) vznikaly v roce 2015. "Skupina" neměla název, žádné webové stránky, LPíčka, či CDéčka, ani reklamní předměty. Ve zkušebně vzniklo jedno CD (jeden kus) – demo verze prvních skladeb, které se ovšem ztratilo a doposud nebylo nalezeno.První historické veřejné vystoupení dua proběhlo v hostinci „U Mošny“ v Prusích u Přerova v prosinci 2021pod názvem - Ignát Hubomel (band).
 
V současné době - /od r. 2023/ - se Hubomel rozrostl do podoby čtyřčlenné kapely a již nemusí používat automatických bubeníků. Autorsky zpracovává rebelské texty a balady z 15. století od Francois Villona a navazuje na ně vlastními texty současné satiry a nadsázky.
Stanislav Hubomel Skřipec - kytara + zpěv
Mira Šara Otáhal - kytara + zpěv
Ivoš Bošek Ježek - basová kytara + zpěv
Petr Zatloukal – bicí + cinkadla
 
vstupné dobrovolné
Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Hubomel v Hudebním...

Zámek ZábřehOstrava (5.3 km)

STING ApartmentsHavířov (12.4 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.4 km)