Lech Wilczek a Jan Hošek: Prales, zahrada a zeď

Lech Wilczek a Jan Hošek: Prales, zahrada a zeď

Termín: 17.10.2024 26.1.2025
Vstupné:

1–100 Kč

17říj - 26led celý den

Žánr: výstavysoučasné umění


Výstava Prales, zahrada a zeď se věnuje pralesní zahradě fotografa Lecha Wilczeka v polsko-běloruském pohraničí. 

Před časem vyrostla v pralese v souvislosti s migračním konfliktem na hranicích Polska s Běloruskem zeď. Komentářem k ní je nástěnná malba Jana Hoška realizovaná ve spolupráci s terénním biologem Janem Albertem Šturmou, zabývajícího se ekologickou prostupností pralesa, kterou výstavba hraniční zdi silně narušila.

Výstava se koná v sále Klíčová dírka: prostoru pro zahradu, pěstování, hru a umění.

Tato výstava představuje více než jen umění – ukazuje rozdělený svět. Zatímco Wilczek ve své zahradě vytvářel harmonii mezi druhy, současná pohraniční zeď narušuje křehký ekosystém. Instalace a výstava vybízejí návštěvníky k zamyšlení nad dopady politických rozhodnutí na přírodu a přímé zapojení – návštěvníci mohou na zeď sami kreslit nebo psát své myšlenky.

Spolu s výstavou Prales, zahrada a zeď budou v PLATO zahájeny ještě další dvě výstavy – Charisma od Barbory Lungové a Ostrava–Ostrava zpáteční. Vernisáž trojice výstav proběhne 16. října 2024 od 18 hodin a nabídne návštěvníkům prostor nejen k obdivování umění, ale i k zamyšlení nad otázkami současné společnosti. Výstavy potrvají do 26. ledna 2025.

Galerie a muzea - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Lech Wilczek a Jan...

Zámek ZábřehOstrava (4.3 km)

STING ApartmentsHavířov (11.5 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.7 km)