Ostrava–Ostrava zpáteční

Ostrava–Ostrava zpáteční

Termín: 16.10.2024 26.1.2025
Vstupné:

1–100 Kč

16říj - 26led celý den

Žánr: výstavysoučasné umění výtvarné umění


Výstava Ostrava–Ostrava zpáteční přináší již druhou sondu do ostravského uměleckého dění, napříč generacemi a žánry. Vernisáž výstavy, kterou kurátoruje Hynek Chmelař, proběhne 16. října 2024, kde se návštěvníci mohou těšit i na performance od Tělesa zázraků.

Vystavena budou díla devíti umělkyň a umělců: Anety Beranové, Martina Kubicy, Dagmar Lasotové, Jiřího Marka, Nikoly Rácové, Kataríny Szanyi, Tomáše Tepera, Anny Treterové a Jiřího Volejníka, kteří ve svých pracích reflektují vztah k tomuto specifickému městu. 

K výběru Hynek Chmelař dodává: „Výstava by měla reprezentovat výsek místní živé scény i s jejími návaznostmi na různá kulturní odvětví. Je zde důraz, krom výtvarného umění, také na literaturu, hudbu nebo performance. Návštěvníci uvidí převážně malbu, sochu, objektovou tvorbu, ale také kresbu nebo grafiku. Zároveň během trvání výstavy proběhnou dva performativní večery, které reprezentují některé fenomény ostravské kulturní scény, jako jsou různé podoby autorských čtení, performance nebo hudební experimenty.“ První performativní večer se uskuteční ve středu 30. října, druhý je naplánován na 22. ledna 2025.

Spolu s výstavou Ostrava–Ostrava zpáteční budou v PLATO zahájeny ještě další dvě výstavy – Charisma od Barbory Lungové a Prales, zahrada a zeď od dvojice Lech Wilczek a Jan Hošek. Vernisáž trojice výstav proběhne 16. října 2024 od 18 hodin a nabídne návštěvníkům prostor nejen k obdivování umění, ale i k zamyšlení nad otázkami současné společnosti. Výstavy potrvají do 26. ledna 2025.

Galerie a muzea - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Ostrava–Ostrava...

Zámek ZábřehOstrava (4.3 km)

STING ApartmentsHavířov (11.5 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.7 km)