Barbora Lungová: Charisma

Barbora Lungová: Charisma

Termín: 16.10.2024 26.1.2025
Vstupné:

1–100 Kč

16říj - 26led celý den

Žánr: výstavysoučasné umění výtvarné umění


Výstava Barbory Lungové: Charisma zve na vizuální zážitek plný silných témat – genderové identity, nenormativní touhy a hypnotického symbolismu. Od 16. října 2024 budete mít možnost v ostravské galerii PLATO obdivovat portréty a figurální malby této neotřelé umělkyně.

Autorka ve svých obrazech cituje a kombinuje důvěrně známé žánry, postavy, ikony či příběhy alegorické i filmové a míchá popkulturu se sakrálními předobrazy. Její malířské dílo, které nemá v aktuálním českém kontextu obdobu, se ocitá stále někde na okraji z různých důvodů. Na přehlídky v etablovaných institucích jsou příznačně zařazována především její díla tematizující tradice rodného Slovácka, jejichž specifická estetika přebíjí genderový osten a zaniká jejich queer interpretace, pro umělkyni tak podstatná. Představení Barbory Lungové v PLATO je zároveň její první velkou výstavou,“ uvádí kurátor výstavy a ředitel galerie Marek Pokorný.

Spolu s výstavou Charisma budou v PLATO zahájeny ještě další dvě výstavy – Ostrava–Ostrava zpáteční a Prales, zahrada a zeď od dvojice Lech Wilczek a Jan Hošek, které doplní široký program galerie. Vernisáž trojice výstav proběhne 16. října 2024 od 18 hodin a nabídne návštěvníkům prostor nejen k obdivování umění, ale i k zamyšlení nad otázkami současné společnosti. Výstavy potrvají do 26. ledna 2025.

Galerie a muzea - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Barbora Lungová:...

Zámek ZábřehOstrava (4.3 km)

STING ApartmentsHavířov (11.5 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.7 km)