Postbauhaus: Vzpomínky na budoucnost

Postbauhaus: Vzpomínky na budoucnost

Termín: 26.9.2024 27.4.2025
Vstupné:

1–100 Kč

26zář - 27dub celý den

Žánr: výstavysoučasné umění


Výstava Postbauhaus: Vzpomínky na budoucnost otevřela své dveře 26. září 2024 a potrvá až do 27. dubna 2025 v ostravské galerii PLATO. Má za cíl částečně nahradit roli Bauhausu a nabídnout komunitám i organizacím nové sídlo pro jejich aktivity.

V největším sále rekonstruovaných historických jatek se představí mladí čeští a polští tvůrci a prostor se současně promění i v praktické zázemí pro nové aktivity a setkávání komunit. Jde tak o výstavu i funkční prostředí zároveň. 

Vystavujícím umělcům Maje Janczar a Adamu Kozickému je blízká myšlenka (post)umění, ve kterém se sociální angažovanost trvale snoubí s tvůrčím aktivismem. Paweł Sobczak se věnuje místům, odkud pochází, motivům objevování vlastní sexuality a společenskému vyloučení, které s sebou nese. Tato trojice reprezentuje mladou generaci polského malířství.

Nové české video zastupuje také trojice: dílo Sofie Gjuričové a Jasmíny Lustigové je rozkročeno mezi architektonickou kritikou a uměleckou fikcí a ironizujícím způsobem líčí příběh místa plného historických paradoxů. Oskar Helcel nechává architektku Zahu Hadid procházet očistcem své budoucí stavby na pražském Masarykově nádraží. Oba kritické příběhy o urbanismu a veřejném prostoru se sice odehrávají v Praze, ale problém je globální. Objektovou tvorbou tematizující odboj za druhé světové války na Vysočině se prezentuje Martin Pfann.

Foto: PLATO

Galerie a muzea - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Postbauhaus: Vzpomínky...

Zámek ZábřehOstrava (4.3 km)

STING ApartmentsHavířov (11.5 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.7 km)