Beethovenova Pastorální / A4 Symfonický cyklus

Beethovenova Pastorální / A4 Symfonický cyklus

Adresa:

Ostrava, Zahradní 1741

Termín: 10.4.2025 v 19:00 hod. (čtvrtek)
Vstupné:

od 430 Kč

10duben čtvrtek 19:00

Žánr: koncertyvážná hudba orchestr

Umělci: Janáčkova filharmonie Ostrava


Beethovenova Pastorální – jedno z nejprůzračnějších Beethovenových děl, v němž se odráží poezie venkovského života, provede Janáčkova filharmonie Ostrava pod taktovkou temperamentního Domingo Hindoyana, který uchvátil ostravské publikum již před třemi lety. Koncert se uskuteční 10. dubna 2025 v ostravském kině Vesmír.

Ludwig van Beethoven
Symfonie č. 6 F dur op. 68 „Pastorální“

Jan Křtitel Jiří Neruda
Koncert pro trubku a orchestr Es dur

Christian Lindberg
Akbank Bunka pro trubku a komorní orchestr 

Pacho Flores – trubka
Janáčkova filharmonie Ostrava
Domingo Hindoyan – dirigent

Venezuelský umělec Pacho Flores se řadí mezi přední trumpetisty současnosti. Ostravskému publiku se představí nejprve v klasicistním Koncertu pro trubku a orchestr českého skladatele Jana Křtitele Nerudy. Koncert byl psán původně pro lesní roh, kvůli náročnosti jej však dnes do programů zařazují spíše trumpetisté.

Následovat bude koncert Akban Bunka pro trubku a orchestr současného švédského skladatele a dirigenta Christiana Lindberga, který proslul jako světově nejuznávanější trombonový virtuos. Ve skladbě je možné zaslechnout inspiraci tureckou orientální hudbou, japonskou kulturou a jazzem.

V první polovině koncertu zazní „Pastorální“ symfonie Ludwiga van Beethovena. Dílo vznikalo sice paralelně s „Osudovou“, představuje ale naprosto odlišný inspirační myšlenkový svět. Nenalezneme zde stopu hrdinskosti, ani dramatického konfliktu. Programní Pastorální symfonie je jedním z nejprůzračnějších Beethovenových děl, v němž se odráží poezie venkovského života, ať už se jedná o zpěv ptáků, troubení pastýřů, rozbouřené přírodní živly nebo lidové tance.

Dirigentem koncertu bude venezuelsko-americký dirigent Domingo Hindoyan, šéfdirigent Královského symfonického orchestru v Liverpoolu, jehož temperamentním uměním bylo uchváceno ostravské publikum před třemi lety.

Janáčkova filharmonie Ostrava se ve velmi krátké době od svého vzniku v roce 1954 zařadila mezi přední česká symfonická tělesa. Od roku 1958, kdy uskutečnila své první zahraniční turné, navštívila opakovaně téměř celou...
Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Beethovenova...

Zámek ZábřehOstrava (4.7 km)

STING ApartmentsHavířov (11.2 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.3 km)