Bruno Philippe – violoncello / K2 Komorní cyklus

Bruno Philippe – violoncello / K2 Komorní cyklus

Adresa:

Ostrava, Zahradní 1741

Termín: 17.2.2025 v 19:00 hod. (pondělí)
Vstupné:

od 250 Kč

17únor pondělí 19:00

Žánr: koncertyvážná hudba

Umělci: Janáčkova filharmonie Ostrava


Večeru bude vévodit hudební tvorba pro sólové violoncello v podání mladého francouzského violoncellisty Bruna Philippa. Suity Johanna Sebastiana Bacha prostoupí dvě sonáty z pera maďarských skladatelů 20. století – Györgyho Ligetiho a Zoltána Kodálye. Koncert se uskuteční 17. února 2025 v ostravském kině Vesmír. 

Johann Sebastian Bach
Suita pro sólové violoncello č. 1 G dur BWV 1007

György Ligeti
Sonáta pro sólové violoncello

Johann Sebastian Bach
Suita pro sólové violoncello č. 3 C dur BWV 1009

Zoltán Kodály
Sonáta pro sólové violoncello h moll op. 8 

Bruno Philippe – violoncello

Hudební tvorba pro sólové violoncello v podání mladého francouzského violoncellisty Bruna Philippa bude vévodit druhému večeru z cyklu komorních koncertů. Ohromující dílo barokního skladatele Johanna Sebastiana Bacha zanechalo hlubokou stopu v hudebních dějinách a ovlivnilo doslova zástupy skladatelů od 19. století až do současnosti. Šest suit pro sólové violoncello se řadí k nejvýznamnějším dílům tohoto žánru. Přinášejí syntézu barokní taneční hudby, virtuózní techniky a Bachovy geniální hudební invence.

Bachovu hudbu prostoupí dvě sólové violoncellové sonáty z pera maďarských skladatelů 20. století, které na Bachův odkaz v mnohém navazují. Do povědomí široké veřejnosti se dostalo jméno Györgyho Ligetiho především díky filmu amerického režiséra Stanleyho Kubricka 2001: Vesmírná odysea z roku 1968, v němž zazněly úryvky z Ligetiho kompozice Atmosphères. Sonáta pro sólové violoncello vznikla v rozmezí let 1948–1953 a je výrazně ovlivněna maďarským folklorem.

Sonáta Zoltána Kodálye z roku 1915 byla prvním velkým dílem zkomponovaným pro sólové violoncello od dob Johanna Sebastiana Bacha. Skladatel, který si byl od počátku jist jejím úspěchem, prohlásil, že „za 25 let nebude akceptován žádný violoncellista, který by nehrál moji skladbu“. A skutečně, dílo se přes mimořádnou virtuozitu stalo jedním z ústředních děl violoncellového repertoáru.

Janáčkova filharmonie Ostrava se ve velmi krátké době od svého vzniku v roce 1954 zařadila mezi přední česká symfonická tělesa. Od roku 1958, kdy uskutečnila své první zahraniční turné, navštívila opakovaně téměř celou...
Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Bruno Philippe –...

Zámek ZábřehOstrava (4.7 km)

STING ApartmentsHavířov (11.2 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.3 km)