Vánoční koncert: Česká mše vánoční „Hej Mistře!“

Vánoční koncert: Česká mše vánoční „Hej Mistře!“

Adresa:

Ostrava, Zahradní 1741

Termín: 16.12.2024 v 19:00 hod. (pondělí)
Vstupné:

od 430 Kč

16prosinec pondělí 19:00

Žánr: koncertyvánoční koncert vážná hudba česká hudba

Umělci: Janáčkova filharmonie Ostrava


Česká mše vánoční „Hej Mistře!“ je nedílnou součástí českých Vánoc již téměř 230 let. Na koncertě spojí Janáčkova filharmonie Ostrava síly s předními českými pěvci nejmladší generace a s mladým ostravským dirigentem Jiřím Habartem. Vánoční koncert se uskuteční 16. prosince 2024 od 19:00 hodin v kině Vesmír.

Jiří Trtík
Nová skladba na objednávku

Jakub Jan Ryba
Česká mše vánoční „Hej Mistře!“ 

Veronika Rovná – soprán
Jarmila Vantuchová – mezzosoprán
Daniel Matoušek – tenor
Tadeáš Hoza – baryton
Sbor v jednání
Janáčkova filharmonie Ostrava
Jiří Habart – dirigent

Dnes pětatřicetiletý skladatel Jiří Trtík vystudoval dirigování a skladbu na Pražské konzervatoři a svá kompoziční studia završil na americkém Cleveland Institute of Music. Zkomponoval řadu skladeb pro české i zahraniční interprety a soubory a jeho skladby byly premiérovány v Čechách, na Slovensku, v Německu, Lotyšsku, Japonsku, Švýcarsku a v USA. Završením Roku české hudby a symbolickým vánočním dárkem ostravskému obecenstvu bude jeho nová skladba na objednávku Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Česká mše vánoční „Hej Mistře!“ je nedílnou součástí českých Vánoc již téměř 230 let. Když ji Jakub Jan Ryba v roce 1796 zkomponoval, nemohl samozřejmě vůbec tušit, že jeho dílo bude znít ve stovkách provedení napříč českými zeměmi. Oblibu si Rybova mše získala zejména díky své doslova mozartovské jiskrnosti, líbezným melodiím, inspirovaných českou lidovou hudbou, i díky textu, který půvabně ztvárňuje prostý lidový příběh o zvěstování Spasitelova narození a příchodu pastýřů k jesličkám.

Na koncertě spojí JFO síly s předními českými pěvci nejmladší generace a s mladým ostravským dirigentem Jiřím Habartem, který se v roce 2023 probojoval do finále prestižní dirigentské soutěže Donatella Flick LSO Conducting Competition v Londýně.

Janáčkova filharmonie Ostrava se ve velmi krátké době od svého vzniku v roce 1954 zařadila mezi přední česká symfonická tělesa. Od roku 1958, kdy uskutečnila své první zahraniční turné, navštívila opakovaně téměř celou...
Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vánoční koncert:...

Zámek ZábřehOstrava (4.7 km)

STING ApartmentsHavířov (11.2 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.3 km)