Brucknerova Třetí symfonie / B1 Symfonický cyklus

Brucknerova Třetí symfonie / B1 Symfonický cyklus

Adresa:

Ostrava, Zahradní 1741

Termín: 31.10.2024 v 19:00 hod. (čtvrtek)
Vstupné:

od 430 Kč

31říjen čtvrtek 19:00

Žánr: koncertyorchestr vážná hudba

Umělci: Janáčkova filharmonie Ostrava


Brucknerovy symfonie patří k vrcholům symfonické tvorby po Beethovenovi a představují pokus o přenesení wagnerovského hudebního jazyka do oblasti symfonického žánru. Jeho Třetí symfonii provede JFO pod vedením dirigenta Roberta Reimera. Koncert se uskuteční 31. října od 19:00 v kině Vesmír.

Anton Bruckner
Symfonie č. 3 d moll 

Janáčkova filharmonie Ostrava
Robert Reimer
 – dirigent

Rakouský skladatel Anton Bruckner se narodil ve stejném roce jako Bedřich Smetana, a letos si tak připomínáme dvě stě let od jeho narození. Pro oslavu takto významného jubilea si lze jen těžko představit povolanějšího interpreta než německého dirigenta Roberta Reimera, který je zakladatelem a uměleckým ředitelem Festivalu Antona Brucknera v Berlíně.

Svou Třetí symfonii dokončoval Bruckner v srpnu 1873 v Mariánských Lázních, odkud pak odjel přímo do Bayreuthu představit ji zbožňovanému Wagnerovi. Wagner, který byl v té době zaneprázdněn stavbou svého festivalového divadla, si dílo prohlédl a nakonec „u piva a tabáku“ s potěšením souhlasil, aby mu Bruckner svou Třetí symfonii věnoval. Vídeňská premiéra rozsáhlého díla v roce 1874 dopadla ovšem katastrofálním neúspěchem a skladatel symfonii v průběhu dalších 16 let několikrát přepracoval. Oproti kolosálním rozměrům a nezkrotnému tvaru první verze, která byla protkána hudebními citáty z Wagnerových oper, představuje poslední zkrácená a podstatně střídmější verze z roku 1890 zcela jiný svět. Svět, v němž Brucknerovy výbušné revoluční myšlenky byly nuceny ustoupit dobovému vkusu publika a kritiky.

Janáčkova filharmonie Ostrava se ve velmi krátké době od svého vzniku v roce 1954 zařadila mezi přední česká symfonická tělesa. Od roku 1958, kdy uskutečnila své první zahraniční turné, navštívila opakovaně téměř celou...
Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Brucknerova Třetí...

Zámek ZábřehOstrava (4.7 km)

STING ApartmentsHavířov (11.2 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.3 km)