Zahajovací koncert II / P1 Symfonické pátky

Zahajovací koncert II / P1 Symfonické pátky

Adresa:

Ostrava, Zahradní 1741

Termín: 20.9.2024 v 19:00 hod. (pátek)
Vstupné:

od 430 Kč

20září pátek 19:00

Žánr: koncertyklavírní koncert orchestr vážná hudba

Umělci: Janáčkova filharmonie Ostrava


Klavírista Denis Kozhukhin se představí poprvé po boku Janáčkovy filharmonie Ostrava. Společně pod vedením dirigenta Lawrence Fostera provedou Beethovenův Čtvrtý klavírní koncert. V druhé půli večera zazní Brahmsova Čtvrtá symfonie. Koncert se uskuteční 20. září 2024 v ostravském kině Vesmír.

Ludwig van Beethoven
Koncert pro klavír a orchestr č. 4 G dur op. 58

Johannes Brahms
Symfonie č. 4 e moll op. 98

Denis Kozhukhin – klavír
Janáčkova filharmonie Ostrava
Lawrence Foster – dirigent

S mimořádným uměním klavíristy Denise Kozhukhina mělo publikum JFO možnost se seznámit již při jeho ostravském recitálu před několika lety. Na zahajovacím koncertu 71. sezóny se tento uznávaný umělec, vítěz prestižní mezinárodní klavírní soutěže v Leedsu a Soutěže královny Alžběty v Bruselu, poprvé představí po boku JFO. Společně uvedou Čtvrtý klavírní koncert Ludwiga van Beethovena, který slavný romantický klavírní virtuos a skladatel Robert Schumann označil za vůbec nejvýznamnější Beethovenův koncert. V díle z let 1805–1806 poprvé zaznívá zcela naplno osobitý Beethovenův hudební jazyk, který předznamenává dramatický a heroický hudební výraz slavné „Osudové“.

Ve své poslední Čtvrté symfonii z let 1884–1885 rakouský skladatel Johannes Brahms složil poctu Johannu Sebastianu Bachovi a Giovannimu Pierluigimu da Palestrina. Finále symfonie je zvláště působivé pro svou dramatickou intenzitu a vrcholný závěr, což tuto skladbu činí jedním z vrcholů jeho symfonické tvorby.

Uznávaný americký dirigent Lawrence Foster, dlouholetý hudební ředitel Opéra de Marseille a do roku 2023 také šéfdirigent Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu s JFO úspěšně vystoupil v minulé sezóně. Je znám svými vzrušujícími výkony a má za sebou bohatou kariéru v USA, Evropě a Asii.

Janáčkova filharmonie Ostrava se ve velmi krátké době od svého vzniku v roce 1954 zařadila mezi přední česká symfonická tělesa. Od roku 1958, kdy uskutečnila své první zahraniční turné, navštívila opakovaně téměř celou...
Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Zahajovací koncert II /...

Zámek ZábřehOstrava (4.7 km)

STING ApartmentsHavířov (11.2 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.3 km)