Čarovná zahrada – české sklo sedmi století – stálá expozice

Čarovná zahrada – české sklo sedmi století – stálá expozice

Termín: 28.6.2024 31.12.2026
Vstupné:

70–120 Kč

28čer - 31pro celý den

Žánr: výstavystálá expozice stálá výstava umění sklo muzeum


Druhé podlaží hlavní budovy muzea, celkem 380 m2 plochy, je rozčleněno do čtyř výstavních celků, které na sebe chronologicky navazují, a to od starověku po současnost. Takto vytyčené prostory umožňují prezentovat nejen sklo samo o sobě, s příběhy, které se k němu konkrétně váží, ale i lyrický příběh.

Proto tedy Čarovná zahrada – vždyť co jiného je skleněný předmět než květina, která vyraší, metamorfuje se do poupěte a pak rozkvete do krásy (každá do své specifické). Francouzské zahradě přitom odpovídá i základní rozvržení prostoru – hlavní trasa s dominantami (zvon, fontána, tavená plastika) a vedlejší cestičky a zákoutí.

Lyrický prvek expozice je umocněn ukázkami z děl básníků, které jsou nedílnou a rovnocennou součástí hlavních textových panelů v expozici, a scénografickými prvky, kdy je pro návštěvníka cesta po časové ose dějin skla zároveň poutí ze tmy za světlem. Z uměleckohistorického hlediska je expozice vystavěna na příběhu cesty od anonymní číše po svébytný autorský solitér a hledá odpověď na otázku, kdy, jak a proč tento proces vůbec proběhl a kam v současnosti směřuje. Významnou část expozice tvoří přehled současných výrobků českých i zahraničních firem a studiového skla.

Otevřeno

po - ne 10:00 - 18:00

Zdroj fotky (Čarovná zahrada): Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Galerie a muzea - Jablonec nad Nisou Akce v obci Jablonec nad Nisou

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Čarovná zahrada –...

Wellness Hotel BabylonLiberec (9.4 km)

Ypsilon Golf Resort LiberecLiberec (12.8 km)

Studia a apartmány U KarlaTurnov (14.4 km)